Yhteistyössä Volvo ja If Vakuutus

Volvia logo - ylempi linkki aloitussivulle

Volvon lataaminen kotona

Volvon lataaminen kotona sujuu turvallisemmin, kun huolehdit muutamasta sähköauton lataamiseen liittyvästä perusasiasta. Lue lisää.

Näin lataat sähkö-Volvosi turvallisesti kotona

Volvoa voi ladata turvallisin mielin kotona omassa pihassa, kun huolehtii ensin muutamasta sähköauton lataamiseen liittyvästä perusasiasta. Myös lataamisen kustannuksiin voi vaikuttaa itse.

Yhä useampi uuden Volvon ostaja valitsee nykyisin täyssähkö- tai lataushybridiauton. Niitä, jotka vielä harkitsevat sähköistettyä vaihtoehtoa, pohtivat usein lataamiseen liittyviä asioita, esimerkiksi kuinka lataaminen onnistuu kotipihassa ja pitääkö sinne hankkia oma latausasema.

Käytä asennuksissa aina ammattilaisia

Ifin Key Account & Development Manager Markus Routasalo suosittelee sähköautojen omistajia hankkimaan aina asiaan kuuluvan latausaseman kotipihaan.

Kun hankit latausaseman, osta se luotettavalta toimittajalta ja huolehdi, että asennuksesta vastaavat alan ammattilaiset.

– Kotilatausaseman on toimittava saumattomasti yhteen kodin sähköverkon kanssa ja osaamattomissa käsissä asennus voi mennä pieleen. Asennusvirheet kasvattavat ylikuumenemis- ja tulipaloriskiä, muistuttaa Routasalo.

Ammattilaiset osaavat myös suositella sinulle sellaisia latauslaitteita, joita tarvitset. Latausasemat ovat kehittyneet viime vuosina ja niihin on nykyisin saatavilla näppäriä älykkäitä toimintoja, kuten esimerkiksi automaattisen sähkönhinnan seurannan.

– Nykyisillä sähkönhinnoilla on kätevää erityisesti pörssisähköä käyttäville, että auton voi ladata silloin, kun sähköä saa edullisimmin, Routasalo toteaa.

If ja Volvia eivät suosittele tavallisen kotitalouspistorasian käyttöä auton lataamiseen kuin satunnaisesti ja silloinkin vain sähköalan ammattilaisen arvion jälkeen. Tavallinen pistorasia ei välttämättä kestä sähköauton lataamisen tuottamaa kuormitusta. Sähkömies voi käydessään tarkistaa myös pistokkeiden kunnon ja varmistaa, että kytkennät ovat kunnossa.

Routasalo muistuttaa myös, että kotilatausaseman vahingot eivät sisälly auton vakuutuksiin. Latausaseman voi suojata vahingoilta Ifin laajalla kotivakuutuksella.

Huolehdi varusteista

Kun huolehdit varusteista ja muutamasta lataamiseen liittyvästä perusasiasta, auton lataaminen kotona sujuu myös turvallisemmin.

On suositeltavaa käyttää auton lataamiseen kotona autosi mukana tulevia, juuri kyseisen Volvon lataamiseen sopivia johtoja. Routasalo muistuttaa myös, että johtojen säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Voit vähentää johtojen vikaantumisen riskiä, kun säilytät niitä aina huolellisesti ripustamalla ne koukkuun tai erilliseen koriin. Jos normaalia sähköjohtoa painavampi johto roikkuu aina pistokkeesta, se voi vaurioitua helpommin. Rikkinäiset johdot pitää aina vaihtaa välittömästi.

Volvo XC60 Recharge hiekkatiellä

Kuinka kauan Volvon akun lataaminen kestää?

Volvon akun lataaminen tyhjästä täyteen kotilatausasemalla kestää lataushybridillä noin 3 tuntia ja täyssähköautolla 7–9 tuntia.

– Latauksen nopeuteen vaikuttavat akun koko ja lämpötila sekä latausteho. Akku ottaa parhaiten energiaa vastaan ja varastoi sitä, kun se on lämmin, Routasalo kertoo.

Toimintamatkan pituus vaihtelee luonnollisesti Volvon mallin mukaan, esimerkiksi Volvo C40 Recharge Single Extended Rangen toimintamatka sähköllä on WLTP-testaustavan mukaan jopa 532 km.

– Todelliseen kantamaan vaikuttavat aina ajotapa, lämpötila, auton ilmastoinnin käyttö sekä olosuhteet ulkona, kuten tuuli, sade sekä tieolosuhteet. Volvon toimintamatkaa voi maksimoida ennakoivalla ajotavalla sekä pitämällä nopeuden alhaisena, Routasalo lisää.

Kuinka paljon auton lataaminen kotilatausasemassa maksaa?

Syksyn 2022 aikana nopeasti noussut sähkön hinta huolestuttaa myös sähköautoilijoita. Lataaminen on kotona kalliimpaa talvella, kun sähkön hinta on korkeimmillaan ja sähköauto kuluttaa olosuhteiden vuoksi enemmän sähköä.

Lataamisen kustannuksiin voit osittain vaikuttaa myös itse. Kiinteällä sähkösopimuksella auton latauskustannus on yksinkertaista laskea auton sähköenergian ja kulutuksen sekä kiinteän sähkönhinnan avulla. Pörssisähköä käyttävien hinta sen sijaan vaihtelee enemmän vaihtelevan sähkönhinnan vuoksi. Sähkön hinnan lisäksi toinen merkittävä hintaan vaikuttava asia on auton sähköenergian kulutus.

Esimerkiksi Volvo C40 Recharge Single Extended Rangen sähköenergian keskikulutus on WLTP-testaustapaan perustuen noin 17,0 kWh/100 km. Kiinteällä 12 snt/kWh sähkösopimuksella kyseinen auto kuluttaa 2,04 euroa/100 km. Jos samaa autoa ladataan pörssisähköllä hintaan 35 snt/kWh, auton kulutus on 5,95 euroa/100 km.

Sähköistetyn Volvon oma vakuutus

Jos harkitset uuden tai käytetyn sähköistetyn Volvon hankkimista, sille kannattaa hankkia Volvon arvoinen vakuutus. Volvia Vakuutus on suunniteltu Volvoille ja vakuutuksessa on huomioituna myös sähköautoilijoiden tarpeet. Suosituin Volvia Vakuutus on Volvian täyskasko, sillä se korvaa useimmat ajoneuvovahingot. Vakuutukseen voi lisätä myös lasiturvan, sijaisautopalvelun ja lunastusturvan.

Volvon sähkölaskuri

Volvon sivuilla on myös kätevä kustannuslaskuri autoaan kotona lataavalle. Katso kotona lataamisen kustannukset Volvon sähkölaskurista.